Διακοπή Εργασιών Φυσικών και Νομικών Προσώπων σε Πραγματικό Χρόνο: Τι Πρέπει να Γνωρίζετε για τις Υποχρεώσεις Δημοσιότητας στο Γ.Ε.ΜΗ.

Νέα υπηρεσία!

Βελτίωσε την επιχείρηση σου με ένα κλικ – Κλείσε τώρα μια δωρεάν συμβουλευτική συνάντηση!

Διακοπή εργασιών σε πραγματικό χρόνο

Στις 12 Νοεμβρίου 2024, η Γενική Γραμματεία Εμπορίου εξέδωσε την εγκύκλιο 87472/12-11-2024, σε συνέχεια της Α.1157/2024 «Καθορισμός της διαδικασίας διακοπής εργασιών και νομικών προσώπων ή νομικών οντοτήτων», η οποία καθορίζει τις διεργασίες που πρέπει να ακολουθηθούν από τις επιχειρήσεις, που είναι υποχρεωμένες να είναι εγγεγραμμένες στο Γ.Ε.ΜΗ. και θέλουν να αιτηθούν ηλεκτρονικά τη διακοπή των εργασιών τους από την ΑΑΔΕ.
Με αυτή την εγκύκλιο, γίνεται ένα σημαντικό βήμα προς την απλοποίηση της διαδικασίας διακοπής εργασιών σε πραγματικό χρόνο (Ν.5104/2024, Άρθρο 11, Παράγραφος 16) και την καλύτερη συνεργασία μεταξύ του Γ.Ε.ΜΗ. και της Φορολογικής Διοίκησης. Ας δούμε τα κύρια σημεία που αφορούν επιχειρηματίες και λογιστές:


Για Ατομικές Επιχειρήσεις
Οι ατομικές επιχειρήσεις δεν χρειάζεται να διαγραφούν πρώτα από το Γ.Ε.ΜΗ. για να υποβάλουν αίτηση διακοπής εργασιών στη Φορολογική Διοίκηση. Ο χρόνος διακοπής καθορίζεται από τη Φορολογική Διοίκηση ύστερα από τη διενέργεια των απαραίτητων ελέγχων και επαληθεύσεων, όπως ορίζονται στην προαναφερόμενη απόφαση.
Για Νομικά Πρόσωπα: Δύο Εναλλακτικές Διαδικασίες
Η εγκύκλιος χωρίζει τη διαδικασία διακοπής για νομικά πρόσωπα σε δύο βασικές περιπτώσεις, ανάλογα με τον χρόνο διακοπής εργασιών που αιτείται η επιχείρηση:

Διακοπή πριν τις 23-11-2016: Αυτή η περίπτωση διευκολύνει επιχειρήσεις που έχουν παύσει τη λειτουργία τους εδώ και χρόνια, χωρίς εκκρεμότητες και ισχύουν τα ακόλουθα:
Αν το νομικό πρόσωπο δεν έχει πραγματοποιήσει καταχωρήσεις στο Γ.Ε.ΜΗ. μετά από αυτή την ημερομηνία (23-11-2016) και δεν υπάρχουν εκκρεμείς οικονομικές και φορολογικές υποχρεώσεις, ή ακίνητα ή άλλες ενδείξεις επιχειρηματικής δραστηριότητες σε χρόνο μεταγενέστερο από τον αιτούμενο χρόνο διακοπής, μπορεί να αιτηθεί διακοπή εργασιών απευθείας στη Φορολογική Διοίκηση σε πραγματικό χρόνο.

Διακοπή από τις 23-11-2016 και μετά: Αυτή η περίπτωση εξασφαλίζει τη σωστή και επίσημη παύση της δραστηριότητας και την αποφυγή μελλοντικών προβλημάτων.
Απαιτείται πρώτα διαγραφή της εταιρείας από το Γ.Ε.ΜΗ. και η παρουσίαση της σχετικής ανακοίνωσης διαγραφής στη Φορολογική Διοίκηση. Έτσι, ο χρόνος διακοπής εργασιών προσδιορίζεται με βάση την επίσημη διαγραφή από το Γενικό Εμπορικό Μητρώο. Η υποχρέωση προσκόμισης ανακοίνωσης διαγραφής από το Γ.Ε.ΜΗ. υφίσταται ακόμη και στην περίπτωση που το υπόχρεο εγγραφής στο Γ.Ε.ΜΗ. νομικό πρόσωπο αιτηθεί την διαγραφή του από τη Φορολογική Διοίκηση σε χρόνο προγενέστερο από την ημερομηνία διαγραφής του από το Γ.Ε.ΜΗ. Εάν κατόπιν ελέγχου αποδεικνύεται πραγματικός χρόνος παύσης των εργασιών των φυσικών και νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων προγενέστερος της διαγραφής τους από το Γ.Ε.ΜΗ., λαμβάνεται υπόψη ο χρόνος αυτός για τη διακοπή των εργασιών τους.
Όμως, αν η Φορολογική Διοίκηση εντοπίσει ότι υπάρχουν φορολογικές υποχρεώσεις ή περιουσιακά στοιχεία σε μεταγενέστερη ημερομηνία από αυτή της διαγραφής από το Γ.Ε.ΜΗ., τότε η εταιρεία πρέπει να επανεγγραφεί στο Γ.Ε.ΜΗ., να ολοκληρώσει τη διαδικασία εκκαθάρισης και στη συνέχεια να διαγραφεί ξανά.

Η ομάδα της ΑΦΟΙ ΛΕΜΟΝΟΠΟΥΛΟΙ Ε.Π.Ε είναι εδώ για να σας υποστηρίξει με τις ειδικές γνώσεις και την εμπειρία της να ολοκληρώσετε τη διακοπή των εργασιών της επιχείρησής σας γρήγορα και αποτελεσματικά, σύμφωνα πάντα με βάση ό,τι ορίζει ο νόμος.

Περισσότερα άρθρα